Articole

Înapoi
Activitate

Siguranța copiilor online, în procesul educațional

 

În perioada 18 –28 august, 20 de profesori de gimnaziu și 18 învățători de clasele primare din 27 de localități ale republicii participă la ediția a doua a atelierelor de instruire a cadrelor didactice din comunitatea „Intersecție”. Scopul acestor instruiri este să ofere pedagogilor cunoștințe și să le dezvolte abilitățile necesare pentru a putea desfășura cu elevii activități despre siguranța online pe parcursul întregului an școlar. În luna octombrie va avea loc a doua parte a programului de formare a cadrelor didactice.

 

„Împreună cu pedagogii, învățăm să vedem siguranța online ca pe un subiect care merită abordat prietenos și pozitiv”, spune Cristina Vașchevici, manageră proiecte educaționale, La Strada Moldova, și una dintre formatoarele acestui curs. - Și, desigur, nu în ultimul rând, vom încerca să ajungem la înțelegerea corectă a ceea ce înseamnă cu adevărat siguranță online și rolul fiecărui dascăl în a-și ajuta elevii să rămână activi, pozitivi și responsabili și în spațiul virtual, mai spune Cristina Vașchevici.

Învățăm să înțelegem trendurile populare și comportamentele copiilor și adolescenților în mediul online, pentru a-i ghida corect și profesionist. O atenție deosebită acordăm modalităților de abordare a subiectelor sensibile și delicate în discuțiile cu elevii mari și mici. Iată o parte dintre temele la care vom lucra pe parcursul acestor 2 săptămâni de instruiri:

  • Comportamentele școlarului mic în mediul online
  • Comunicarea online a elevilor de vârstă școlară mică. Riscuri în mediul online
  • Ce înseamnă, care sunt semnele și cum se manifestă un abuz sexual online
  • Din ce clasă începem să le vorbim elevilor de gimnaziu despre aspectele mai sensibile ale unor comportamente online (sexting, sextortion)
  • Cum organizăm o lecție despre șantajul sexual al copiilor. Cum formulăm sarcinile pentru elevi, așa încât să-i încurajăm să se exprime și să se implice în activități.
  • Etica profesorului în mediul online sau despre educarea siguranței online prin propriul exemplu

Toate temele vor fi studiate de către pedagogi în baza situațiilor reale, prin prisma studiilor de caz din portofoliul Echipei de Asistență a Copilului a CI La Strada Moldova.

INTERSECȚIE este un program pe care l-am lansat în anul 2018 pentru învățătorii și profesorii interesați de educația comportamentelor sigure ale elevilor în mediul online. Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Foto: Profilul de Facebook al Nataliei Grîu, Secretar de stat, MECC (dreapta). Angela Prisăcaru, consultant, MECC ( stânga).

 

Telefoane de încredere