Articole

Înapoi
Informativ

NU E VINA TA: de ce abuzul sexual online asupra copiilor e strâns legat de cunoașterea limitelor personale și de cultura consimțământului

E normal să te îndrăgostești la 15 ani, să ai încredere în oameni și să vrei să construiești o relație frumoasă, inclusiv pe rețelele de socializare. Cum altfel, în secolul XXI?!

E o atitudine sănătoasă și corectă față de dezvoltarea fiziologică, psihologică armonioasă a adolescenților de astăzi. O recomandă specialiștii Programului Copii al CI La Strada Moldova. Și tot ei spun că, pe lângă validarea emoțiilor, copiii și adolescenții au nevoie să fie ajutați să înțeleagă unde este limita dintre propriile dorințe și dorințele altcuiva, propriile decizii și presiunea, comportamentele manipulatorii ale altei persoane.

De Ziua Siguranței Online (Safer Internet Day/SID), specialiștii La Strada readuc în discuție subiectul șantajului și abuzului sexual online al adolescenților și copiilor, printr-un nou spot animat.

Elena BOTEZATU, Directoare Program Copii, La Strada Moldova: Am lucrat la acest produs video cot la cot cu adolescenții. Părerea lor a fost cerută la toate etapele, de la crearea conceptului până la definitivarea stilului, personajelor, fraze … Așa că sperăm ca animația să ajungă la inimile lor, să le inspire încredere și, mai mult ca orice, să-i facă să vorbească despre problema lor, atunci când situația îi depășește. Deși, în varianta ideală, istoria personajelor din acest spot ar trebui să-i ajute să stea departe de riscurile comunicărilor periculoase pe rețelele de socializare.

Statisticele platformei siguronline.md pentru anul trecut arată că tot mai mulți adolescenți optează pentru relațiile de prietenie sau romantice „crescute” în mediul online. Tendință este în legătură directă cu situația epidemiologică. Fiind lipsiți de interacțiune vie cu prietenii și colegii, copiii au socializat în regim virtual mai mult decât o făceau anterior. Prin urmare, și problemele de relaționare online cu care s-au confruntat s-au manifestat mai intens decât până acum. Acest fapt este confirmat și de creșterea numărului adresărilor copiilor pe platforma siguronline.md față de anul precedent (cu 210%). 

În majoritatea cazurilor de abuz sexual săvârșite în mediul online, tocmai copiii care au trecut prin ele au fost cei care ne-au cerut ajutor. Este o diferență importantă, comparativ cu anii precedenți, când cazurile de abuz erau raportate de persoane terțe, în special de prietenii sau colegii copilului. 

Dar este și un semnal că adolescenții și copiii pot și merită să fie ajutați să-și dezvolte o cultură a consimțământului, a limitelor personale, indiferent dacă vorbim despre relațiile cu prietenii, colegii de clasă din viața reală ori despre o relație de iubire pe care doi adolescenți o construiesc pe rețelele de socializare.

Copiii noștri au dreptul să vadă exemple bune de comunicare empatică. Iar noi, adulții, trebuie să le amintim că nici cea mai de încredere persoană, cu atât mai mult persoana pe care o iubești sau o placi, nu merită să te impună să treci peste limitele personale, neglijând semnele unei manipulări sau relații toxice, care crește riscurile unui șantaj sau exploatări emoționale, sexuale. Aceste riscuri cresc însă exponențial în spațiul virtual, unde printr-o simplu click, orice informație privată poate deveni publică. 

Ziua Siguranței Online/ Safer Internet Day marchează debutul câtorva săptămâni intense, cu evenimente, activități, concursuri și proiecte în domeniul siguranței online. Toate - gândite și croite așa, încât să amplifice eforturile adulților în crearea unui spațiu sigur, bun și creativ pentru copii în mediul virtual și să prevină abuzul și exploatarea sexuală a copiilor în mediul online. 

În acest an, campania „Ziua Siguranței Online”/ Safer Internet Day este implementată de CI La Strada Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

În calitate de Comitet Național SID, La Strada Moldova implementează campania inițiativei internaționale SID în Republica Moldova, cu genericul „Împreună pentru un internet mai bun”. Timp de 17 ani, scopul acestei campanii rămâne același: să mobilizeze cetățenii, societatea civilă, companiile, autoritățile și publicul larg să asigure un internet mai bun pentru tinerii utilizatori de Internet. Astăzi, această inițiativă este marcată în peste 140 de țări din întreaga lume. Pe rețelele de socializare, mesajele susținătorilor acestei campanii pot fi regăsite sub umbrela hashtagurilor #SaferInternetDay, #SID2021, #SigurOnline. 

Telefoane de încredere