Articole

Înapoi
Activitate

Modelele centrelor specializate pentru victimele violenței sexuale de la Ungheni și Cahul, în proces de elaborare

La Ungheni și Cahul, reprezentanții serviciilor și instituțiilor-cheie care interacționează, de obicei, cu persoane ce au trecut prin violență sexuală au validat modelul unui serviciu destinat acestei categorii de persoane.

Atelierele de validare a conceptului serviciului au avut loc pe 22 și 23 iulie curent. Discuțiile au fost facilitate de Daniela Misail-Nichitin, Directoarea Executivă a CI „La Strada”, pornind de la informații colectate în timpul activităților anterioare ale proiectului. De data aceasta, într-un format mai restrâns, dar care să permită abordarea cât mai sinceră și tranșantă a obiectivelor proiectului, am încercat să punem pe hârtie modelul al unui serviciu care, la moment, încă nu există în țara noastră.

Fiecare din aceste grupuri au stabilit unde ar putea fi localizat serviciul, lista specialiștilor necesari, potențiale organizații cu care ar urma să colaboreze centrele de criză pentru persoanele care au suferit de pe urma violenței sexuale. Și la Cahul, și la Ungheni, au fost evaluate diverse formule de gestionare a centrelor de criză, care ar putea asigura durabilitatea financiară a acestora după încheierea etapei de pilotare a proiectului.

În ambele localități, grupurile de lucru au propus ca Serviciul specializat destinat victimelor violenței sexuale să fie integrat în infrastructura spitalelor raionale. În acest caz, cel mai mare avantaj ar fi disponibilitatea permanentă a asistenței medicale de urgență. Astfel, medicul ginecolog și alți medici de profil ar putea interveni prompt, la orice oră de zi sau noapte. Medicul legist, ofițerul de urmărire penală, avocatul sau juristul ar urma să se deplaseze la centrul de criză pentru victimele violenței sexuale ori de câte ori va fi nevoie, la solicitarea managerului serviciului.

În timpul apropiat, implementatorii proiectului planifică mai multe întâlniri bilaterale cu managerii instituțiilor medicale propuse pentru a găzdui serviciul. Urmează să fie evaluate volumul lucrărilor de reparație și dotare a spațiilor cu infrastructura necesară. La fel, vor fi făcute studiile de fezabilitate corespunzătoare, pentru a putea demara și dialogul cu potențialele entități juridice care ar putea să-și asume gestionarea centrelor de criză.

Pentru a nu pune o povară suplimentară pe umerii cadrelor medicale, s-a evaluat și opțiunea gestionării serviciului nou-creat de către anumite ONG-uri locale cu experiență în domeniul protecției drepturilor omului. Așa sau altfel, instituția care va implementa acest serviciu va trebui să elaboreze regulamentul de funcționare și standardele minime de calitate, să încheie acorduri de colaborare cu instituțiile publice relevante din domeniu, să recruteze și să instruiască personalul și să asigure acreditarea inițială a serviciului.

Din fericire, asociațiile și serviciile specializate din raioanele Cahul și Ungheni, s-au arătat foarte deschiși și interesați să îi implice pe specialiștii locali în acest proiect.

Femeile trebuie ajutate. Aceasta trebuie să ne fie cea mai importantă motivație să dezvoltăm acest serviciu și să vrem să ne asumăm niște responsabilități, să ne extindem serviciile actuale, spune Vasile Rotaru, Șeful Centrului Perinatologic din cadrul Spitalului Raional Cahul. - Jumătate dintre femeile care au dat naștere pruncilor morți în Spitalul Raional Cahul au fost supuse violenței din partea partenerului. Dar ele au vorbit despre acest lucru abia după ce s-a produs tragedia din viața lor... Deschiderea acestor centre de criză pentru victimele abuzului sexual ar însemna, în primul rând, să le încurajăm pe femei să raporteze abuzurile înainte să se întâmple tragediile.

Polina Panainte, Manageră Programe, Proiectul EVA, UN Women Moldova, a asigurat participanții la discuții de faptul că viitoarele centre de criză pentru victimele violului pot și trebuie să fie percepute ca centre-resursă pentru toate femeile din comunitate, care vor avea nevoie la un moment dat de serviciile de asistență dezvoltate aici, deci nu doar pentru victimele abuzurilor sexuale. Serviciile specializate pentru victimele violenșei sexuale ar fi o opțiune de dezvoltare a infrastructurii locale și un impuls pentru independența financiară a insituțiilor care își vor asuma să găzduiască acest serviciu în continuare.

Atelierele de co-creare au fost organizate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Telefoane de încredere