Articole

Înapoi
Activitate

Ministrul Justiției al RM: „Proiectul de lege trebuie aprobat pentru că este favorabil întregii societăți, nu unui partid sau altul”

Centrul Internaţional „La Strada Moldova”, în parteneriat cu Ambasada SUA la Chișinău, organizează astăzi o platformă de comunicare cu genericul Parteneriat durabil pentru o mai bună protecție a victimelor violenței sexuale. Scopul evenimentului este stimularea comunicării eficiente dintre toți factorii de decizie implicați în asigurarea protecției și asistenței calitative pentru femeile și fetele care au avut de suferit de pe urma unui abuz sexual.

În lista invitaților speciali și speackerilor s-au regăsit înalți demnitari de stat și reprezentanți ai corpului diplomatic străin la Chișinău. La eveniment au luat parte peste 30 de persoane, printre care reprezentanți ai societății civile, autorităților centrale, instituțiilor de învățământ superior și medicale; membri ai organizațiilor internaționale cu reprezentanța în Republica Moldova ș.a. Acțiunea este parte a campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Printre subiectele specifice abordate în contextul evenimentului, s-au regăsit:

-       focusarea apărării drepturilor victimei violenței sexuale pe consimțământul viciat, indiferent de existența sau lipsa probelor fizice lăsate de abuzator;

-       nevoia dezvoltării unui mecanism de răspuns comunitar coordonat, în cazurile infracțiunilor privind viața sexuală. Altfel spus - crearea unor echipe de specialiști, capabili să acorde asistență în regim operativ, pornind de la nevoile iminente ale victimei și reducând la maxim șansele de victimizare repetată a acesteia.

-       dezvoltarea proiectelor sociale, de educație, comunicare și sensibilizare, care ar contribui la spargerea stereotipurilor legate de violența sexuală, și nu numai.

 

Întrebat care ar fi consecințele violenței sexuale asupra societății în ansamblu, Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. HOGAN a spus: „Violența sexuală este o otravă care se răspândește la toate nivelurile comunității. Supraviețuitoarele sunt surorile noastre, mamele noastre, fiicele și verișoarele noastre. Fenomenul afectează relațiile de familie care sunt fundamentul unei societăți și știrbește din puterea unei comunități. În același timp, când societatea răspunde activ la violența sexuală, pedepsește prompt abuzatorii și sprijină în mod adecvat supraviețuitorii, demonstrează astfel condamnarea colectivă a acestor infracțiuni”.

Cu mesaje de susținere a cauzei victimelor violenței sexuale, la eveniment au participat și: ES Anna LYBERG, Ambasadoarea Regatului Suediei la Chișinău; ES Pascal le DEUNFF, Ambasadorul Franței la Chișinău; ES William MASSOLIN, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Autoritățile Republicii Moldova au fost reprezentate la eveniment de către: Ministra sănătății, muncii şi protecției sociale a RM și Coordonatoare Națională a Strategiei privind Prevenirea şi Combaterea Violenței față de Femei şi Violenței în Familie, Viorica DUMBRĂVEANU; Ministrul Justiției, Fadei NAGACEVSCHI; Președinta Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului şi relații interetnice, Doina GHERMAN, și Elena BACALU, Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate şi familie.

„Vrem să credem că dialogul de astăzi va stimula procesul de îmbunătățire a cadrului legal. Sperăm că legiuitorii vor găsi suficiente resurse și temeiuri pentru a ajusta normele penale naționale referitoare la infracțiunile privind viața sexuală la standardele internaționale din domeniu. Unul dintre aspectele cruciale de luat în calcul în acest sens este necesitatea diminuării la maxim a traumelor femeilor și fetelor care au trăit un abuz sexual, pe toată durata investigării și procesului penal. Și al doilea – identificarea pârghiilor legale care sporesc șansele restaurării depline în drepturi a acestor femei și fete”, a spus Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoare a Programului Femei, CI La Strada Moldova.

 

De altfel, Ministrul Justiției al RM aup menționat că, în doar câteva săptămâni, noul proiect de lege urmează să fie definitivat de un grup de lucru special. Așa încât, în cel mult câteva luni, proiectul legii care vizează amendamente la Codul Penal și Codul de Procedură Penală cu referire la judecarea infracțiunilor privind viața sexuală să poată fi prezentat spre aprobare în Parlament. După spusele Ministrului NAGACEVSCHI, „Proiectul trebuie să fie aprobat, pentru că este favorabil societății Republicii Moldova, nu unui partid sau altul”.

În primele 11 luni ale anului 2019, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete (TIFF) a înregistrat 77 de apeluri (față de 69 de apeluri în 2018), dintre care 67 au fost recepționate de la femei și 10 de la bărbați. În total, TIFF a fost sesizat pe 33 de cazuri de violență sexuală (față de 27 de cazuri în 2018).

Conform prevederilor Codului Penal, acestea pot fi calificate după cum urmează: 22 de cazuri de viol (în 2 cazuri violul a fost săvârșit de două sau mai multe persoane); 6 cazuri de hărțuire sexuală, 3 cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual și 1 caz de acțiuni perverse. Pe 19 cazuri de violență sexuală am fost sesizați de victime, iar în celelalte 14 cazuri ne-au sunat persoane terțe (rude, cunoscuți, vecini) sau reprezentanți ai grupurilor profesionale (forțele de ordine, serviciile de asistență socială etc.).

Toate victimele sunt femei si fete, cu excepția unui caz în care victima este un bărbat de 22 de ani. Victimele fie au nevoie de mai multe informații, fie solicită asistența unui psiholog pentru sine sau pentru rude (părinți și copii). Reprezentanții organelor de drept solicită ajutorul Echipei de Suport pentru Femei și elaborarea rapoartelor de evaluare psihologică a victimelor violenței sexuale. Remarcăm că, în ultima perioadă, rapoartele de evaluare psihologică a femeilor și fetelor, care au trăit un caz de violență sexuală, sunt solicitate tot mai des în instanțele de judecată, ca probe în sprijinul victimei, mai ales atunci când lipsesc probele biologice.

Telefoane de încredere