Articole

Înapoi
Declarații

Ministerul Justiţiei vine cu un proiect de lege dubios, în opinia societăţii civile

Societatea civilă critică iniţiativa Ministerului Justiţiei de a exclude un capitol din Codul de Procedură Civilă. În timp ce autorităţile statului afirmă că măsura este parte a reformelor în justiţie, 18 organizaţii neguvernamentale trag semnale de alarmă precum că astfel se limitează accesul la justiție al victimelor violenţei în familie.

Reacţia vine după ce autorităţile au anunţat despre faptul că vor să excludă capitolul„Aplicarea măsurilor de protecţie în cazurile de violenţă în familie”, din Codul de Procedură Civilă şi totodată să completeze Codul Contravenţional.Pentru a-şi comunica dezacordul faţă de această inițiativă, membrii Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie” au trimis în adresa ministrului Justiţiei un aviz argumentat şi cer stabilirea în regim de urgență a unei întâlniri pentru a discuta divergențele de opinii.

Potrivit autorilor avizului, dacă modificarea va fi acceptată, victima va putea solicita ordonanța de protecție doar în cazul constatării contravenției de violență în familie. Acest fapt contravine dreptului victimei de a avea acces la măsurile legale de protecție în regim de urgență, dar și standardelor europene stabilite în Convenția de la Istanbul.

„Este important ca victimele violenţei în familie să poată cere protecţie contra unui eventual pericol pentru integritatea lor psihică şi fizică. Or, autorităţile vor acum ca victima să poată solicita ordonanța de protecție doar în cazul constatării contravenției de violență în familie. Este lipsit de relevanţă argumentul precum că în alte state violenţa în familie nu are tangenţe de ordin procesual civil, ci se soluţionează în context penal sau contravenţional. În cazurile aduse drept exemplu, mai degrabă este vorba despre o deficienţă legislativă și nu un exemplu de bune practici. Iniţiativa este una regretabilă, în detrimentul intereselor victimei şi contrară standardelor internaţionale în acest domeniu”, consideră Daniela Misail-Nichitin, directoare a Programului Femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”. 

Totodată, avocaţi specializaţi în protecţia victimelor violenţei în familie mai remarcă şi faptul că iniţiativa contrazice cadrul legislativ conex, iar argumentele aduse de autorii acesteia nu sunt prea convingătoare.

„Normele proiectului de lege sunt inaplicabile, deoarece contravin conceptual şi formal cu articolele 4, 374, 387, 394, 395, 453, 454, 460, 478 din Codul Contravenţional. Autorii proiectului de lege spun că prevederile propuse vor elibera instanțele judecătorești, argumente care nu sunt justificate nici din experiența practică, nici de date statistice relevante în acest sens. Iniţiativa nu va descărca instanțele, deoarece tot instanțele de judecată vor examina aceste cereri. Totodată, cifrele arată că, de exemplu, în 2014 au fost emise 920 de ordonanțe de protecție. Asta ne face să ne întrebăm cât de mare este ponderea acestora din numărul total de cazuri examinate de instanțele de judecată? Optimizarea activităţii instanţelor judecătoreşti trebuie să aibă loc altfel decât limitând accesul victimelor violenţei în familie la justiţie”, afirmă Ana Nani, avocată “La Strada”.

Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie” este o platformă constituită din 18 organizații non-guvernamentale și instituții publice din Republica Moldova, care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și față de femei. 

Telefoane de încredere