Articole

Înapoi
Declarații

Justiția din Republica Moldova compromite drepturile copiilor victime ale traficului

Cu referire la decizia instanței de judecată de eliberare de sub arest preventiv şi aplicarea unei măsuri non-privative de libertate, adoptate în privinţa cetățeanului olandez care a abuzat sexual doi copii din Cahul, Centrul Internațional LA STRADA Moldova declară următoarele:

Această dezizie confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție în raport cu cazurile de abuz sexual față de copii.

Întâi de toate, instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin. Din cele comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pe lângă faptul că s-ar fi întâlnit cu regularitate cu copiii, învinuitul ar fi obișnuit să-și invite și alți prieteni, pentru aceleași scopuri ilegale. Perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie, la fel, circumstanțe agravante. Aceste detalii dovedesc cât de sensibil este acest caz și cât de vitală este evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora. Iar această condiție poate fi asigurată doar prin arest preventiv.

Să nu uităm nici de impactul acestui precedent asupra fenomenului exploatării sexuale a copiilor la nivel internațional. Inculpatul a fost dat în căutare și de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău din Georgia, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Iar eliberarea acestuia, după o perioadă îndelungată de căutări, îi poate crea condiții pentru a se ascunde sau a părăsi teritoriul RM prin regiunea transnistreană.

Ce fac autoritățile legislative moldovenești, ca răspuns? Eliberează învinuitul, semnalând direct comunității internaționale că, în Republica Moldova, turismul sexual este acceptabil; că nu recunoaștem problema abuzului sexual față de copii și că, în anumite circumstanțe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală.

O asemenea practică este inadmisibilă, mai ales că cetățeanul olandez nu acționa de unul singur, ci făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali. Decizia luată de instanța de la Cahul transmite tuturor turiștilor sexuali „invitația” de a vizita Republica Moldova să exploateze sexual copiii. Aici chiar poți „să-ți încerci norocul”, pentru că este foarte ușor să scapi de pedeapsă. Mai ales că acest caz nu este nici primul și nici unicul în care cetățenii, atât ai noștri, cât și străini, nu au fost pedepsiți pentru trafic săvârșit asupra copiilor din țara noastră.

Nu ne rămâne decât să sperăm că procurorii PCCOCS vor rămâne fermi pe poziții, iar instanța nu va lăsa interesele sistemului să compromită viața, bunăstarea și interesul superior al copilului. Or, prin asemenea decizii niciun copil-victimă a traficului nu poate spera să fie protejat cu adevărat.

Telefoane de încredere