Articole

Înapoi
Informativ

Departamentul de Stat al SUA: Guvernul RM nu a respectat standardele minime în mai multe domenii-cheie de prevenire a traficului de persoane

„Guvernul Moldovei nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens. Guvernul a dat dovadă de eforturi în creștere comparativ cu perioada anterioară de raportare, motiv pentru care Moldova rămâne la Nivelul 2” – așa începe descrierea situației privind contracararea traficului de ființe umane în Republica Moldova, la nivel de țară.

Raportul privind traficul de ființe umane pentru anul 2019 (Trafficking in Persons Report/TIP), emis anual de Biroul Departamentului de Stat al SUA, a fost publicat ieri.

Documentul este unul foarte important, întrucât este una dintre cele mai ample, echidistante și competente evaluări ale succeselor înregistrate de fiecare stat în parte în lupta împotriva traficului de ființe umane (TFU) la nivel global.

Iată câteva argumente formulate de Departamentului de Stat al SUA în sprijinul „calificativului” acordat țării noastre:

  • Guvernul RM nu a respectat standardele minime în mai multe domenii-cheie. Corupția, în special în domeniul aplicării legii și justiției, a prejudiciat urmărirea penală și a influențat rezultatele cauzelor, inclusiv cazurile împotriva oficialilor complici;
  • Victimele continuă să sufere din cauza intimidărilor din partea traficanților, iar autoritățile le-au oferit protecție în măsură inegală pe durata procedurilor judiciare.
  • Numărul copiilor victime ale TFU este în continuă creștere;
  • Copiii, victime ale TFU, au avut acces limitat și inegal la asistență;
  • Guvernul nu a protejat în mod adecvat victimele pe durata anchetelor de urmărire penală. Reprezentanții organelor de drept au informat doar rareori victimele despre drepturile lor, nu le-au explicat suficient de bine toate procedurile judiciare;
  • Poliția a refuzat în mod intenționat să informeze victimele despre drepturile lor în încercarea de a se asigura de cooperarea lor. Unele victime au ales să fugă în străinătate pentru a evita procedurile penale împotriva presupusului lor traficant;
  • Au existat cazuri în care victimele adulte au fost nevoite să se confrunte cu traficanții lor de mai multe ori pe parcursul investigației și procesului de judecată.
  • Judecătorii au permis ca traficanții să intimideze victimele în sala de judecată, să se pună presiune pe ele și, ca urmare, să-și schimbe mărturia.

Descrierea în amănunt a situației din Republica Moldova la capitolul acțiunilor de contracarare a TFU poate fi accesată aici (paginile 70-73). Raportul TIP 2019 complet - aici.

Notă: Raportul privind traficul de persoane sau Raportul TIP al Biroului Departamentului de Stat al SUA clasifică guvernele după eforturile lor de recunoaștere și combatere a traficului de ființe umane. Conform acestui document, statelor li se conferă un anumit „tier”, în dependență de nivelul conformității cu standardele prezentate în Legea privind protecția victimelor traficului de ființe umane (Trafficking Victims Protection Act/ TVPA) din 2000. Aceste niveluri sunt:

Nivelul 1- Țările ale căror guverne respectă pe deplin standardele minime ale Legii TVPA.

Nivelul 2 - Țările ale căror guverne nu respectă pe deplin standardele minime ale TVPA, dar depun eforturi semnificative pentru a se conforma acestor standarde.

Nivelul 2 Watchlist - Țările ale căror guverne nu respectă pe deplin standardele minime ale TVPA, dar depun eforturi semnificative pentru a se conforma acestor standarde, dar sunt mai multe semnale alarmante, care nu le permit să se regăsească în nivelul 2.

Nivelul 3 - Țările ale căror guverne nu respectă deloc standardele minime și nu depun eforturi semnificative pentru a le atinge.

Telefoane de încredere