Articole

Înapoi
Informativ

Denim Day Moldova, conturând portretele eroilor din linia întâi devotați cauzei victimelor violenței sexuale

Pe parcursul ultimilor 28 de ani, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, milioane de oameni din întreaga lume au purtat blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale. În acest an, echipa La Strada Moldova a ales să marcheze „Ziua blugilor” altfel decât a făcut-o începând cu 2018, de când a lansat campania Denim Day Moldova.

Provocările pe care le simțim pe timpul carantinei și felul în care organele de drept reacționează la ele ne-au dus cu gândul la un alt format al campaniei. Așa am decis să scoatem în prim plan oamenii onorabili din sistemul de drept, cu care colaborăm pentru cauza victimelor violenței sexuale.

Denim Day Moldova este în acest an despre polițiști, ofițeri de urmărire penală și procurori. Este o campanie pe care o dedicăm profesioniștilor care au reușit să-și păstreze curajul, perseverența și empatia în restabilirea drepturilor victimelor violului mereu, în orice circumstanțe.

Ar fi un neadevăr dureros să spunem că sistemul este perfect și că victimele abuzurilor manifestă un grad înalt de încredere și deschidere față de organele de drept și de justiție. Cu toate acestea, în poliție și în istanțele de judecată activează mulți profesioniști, oameni demni de tot respectul, care ne motivează și pe noi, reprezentanții societății civile, să continuăm lupta pentru a repune în drepturi beneficiarele noastre.

Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei al CI „La Strada Moldova”: „Denim Day Moldova 2020 se dedică tuturor reprezentanților organelor de drept care tratează corect, echidistant și cu maximă perseverență fiece caz de violență sexuală împotriva femeilor și fetelor. Sunt oameni pe care îi apreciem ca pe colegii noștri. Ne leagă colaborări reușite, schimburi de experiență și cunoștințe valoroase. De aceea, cunoaștem din prima sursă cât de dificil este acum pentru forțele de ordine să găsească timp și, de ce nu, motivație pentru a investiga calitativ un viol. Pentru majoritatea reprezentanților forțelor de ordine pandemia înseamnă o încărcătură profesională mare. E foarte probabil să scapi, presat de termene restrânse sau din lipsă de experiență, probe relevante într-un caz de viol sau să omiți acțiuni procesuale care ar putea preveni un act grav de violență sexuală. Ne-am dori foarte mult ca eroii acestei campanii să devină o bună sursă de inspirație pentru colegii lor”.

Toate cele 10 personaje ale campaniei sunt oameni reali. Sunt bărbați și femei de diferite vârste, cu diferite bagaje de experiență și care își desfășoară activitatea în diverse localități ale țării. Ceea ce îi unește pe toți sunt profesionalismul și corectidudinea de care dau dovadă de fiecare dată când în gestiune le revine un caz de violență sexuală împotriva unei femei, dar nu numai. Iar fiecare colaborare cu ei înseamnă pentru noi o doză mare de speranță că dosarul pe care colaborăm va fi investigat și documentat corespunzător, că șansele restabilirii în drepturi a victimei vor fi menținute la un nivel înalt.

Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

 

Telefoane de încredere