Articole

Înapoi
Activitate

„Când le dau prea multe detalii despre mine, îmi arăt și punctele mele slabe”. Învățăm siguranța online prin dialoguri cu tinerii noștri beneficiari

 

Peste 62% din adresările vizitatorilor platformei siguronline.md, în 2019, au venit din partea copiilor și adolescenților. De cele mai dese ori, ei cer sfaturi generale despre cum pot rămâne în siguranță navigând în rețeaua Internet.

Pentru specialiștii SigurOnline, asistența copiilor și adolescenților nu se limitează la consultanță online. Doar în primele 2 luni ale anului curent, psihologul SigurOnline a reușit să informeze 296 de elevi (7 instituții de învățământ) din mai multe localități ale țării.

Ce înseamnă siguranța online? Înseamnă să nu mă dau drept altcineva pe net, dar nici să nu spun prea multe despre mine (Cătălina, 16 ani). Înseamnă să navighez, fără ca cineva să-mi fure identitatea (Alex, 15 ani). Siguranța online e despre monitorizarea tuturor acțiunilor pe care le faci pe net. Așa au răspuns adolescenții de 14-16 ani la întrebarea psihologului despre acțiunile lor în mediul virtual.

Victoria GRIBINEȚ, psiholog, La Strada Moldova: „Activitățile de informare offline sunt o practică pe care o menținem anul împrejur. Mai ales în luna februarie, când avem și mai multe solicitări din partea pedagogilor, în contextul campaniei dedicate Zilei Siguranței Online. Astăzi, spre exemplu, am fost invitați să facem lecții cu elevi din clasa a opta, la care am discutat despre reguli generale legate de siguranța lor în mediul online. Recunosc, este o adevărată plăcere să lucrez cu acești copii. Sunt foarte isteți și, ce mă bucură cel mai mult, sunt bine informați”.

În cadrul unor astfel de ore, misiunea principală a psihologului La Strada Moldova este să le reconfirme adolescenților faptul că prevenirea riscurilor este mult mai ușoară decât înlăturarea problemelor care ar putea surveni din neatenție sau neștiință. „Dar odată ce s-au confruntat cu o problemă căreia nu-i pot face față, adolescenții tind să se destăinuie colegilor de clasă și prietenilor. De aceea, o misiune la fel de importantă a întâlnirilor noastre este să stabilim cu ei o relației de încredere. Pentru ca în acele situații dificile să-și amintească și să le recomande prietenilor ajunși în impas să ceară ajutor pe platforma siguronline.md”, a mai spus Victoria GRIBINEȚ.

Când le-arăt în fiecare zi ce fac eu și familia mea e prea mult. E prea multă prezență a mea în viața lor. Asta e un abuz. (Laura, clasa VIII-a);

Când le dau followerilor mei prea multe detalii despre mine, îmi arăt și punctele mele slabe. Așa le dau idei despre unde ar putea să mă lovească mai ușor… (Patricia, clasa VIII-a);

Pentru persoanele publice e important să dea bine pe online. Ei își creează o anumită imagine și o folosesc în scopuri de PR. (Sofia, clasa a VIII-a).

Menținerea constantă a contactului cu copiii îi ajută pe specialiștii La Strada Moldova să-și ajusteze în permanență tehnicile de asistență și suport pentru minori, dar și resursele informaționale și didactice pe care le elaborează pentru pedagogii și psihologii școlari din toată țara, implicați în promovarea siguranței și prevenirea abuzurilor și exploatării copiilor în mediul online.

 

Telefoane de încredere