Articole

Înapoi
Informativ

Adaptăm cursul „Relații armonioase în familie” pentru clasele gimnaziale

Lipsa unor programe educaționale destinate tinerilor, orientate spre formarea unor familii armonioase şi durabile, în care problemele să fie analizate și soluționate non-violent, a determinat specialiștii „La Strada” să elaboreze un curriculum pentru disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” destinat elevilor claselor a X-a – XII-a. 

În anul de studii 2016-2017, cursul a fost implementat în 22 de instituţii de învățământ din Republica Moldova. Iar în perioada 2016-2020 acesta a fost predat în mai bine de 40 de licee din toată țara. 

De la cei peste 20 de profesoare și profesori care au predat „relațiile armonioase”, dar și de la discipolii lor am aflat că este unul dintre cele mai populare cursuri opționale din școala lor. Și tot de la pedagogi am aflat că ar prefera să le poată vorbi copiilor despre relații armonioase și comunicare empatică de la vârsta adolescenței mai timpurii a elevilor. 

Prin acordul pe care l-am semnat astăzi cu UN Women Moldova, ne asumăm împreună responsabilitatea pentru extinderea spectrului vârstei la care elevii să poată învăța despre relațiile armonioase în familie, pe înțelesul lor, din resurse și conținuturi adaptate nevoilor și particularităților de vârstă. 

Un studiu al impactului disciplinei după primul an de implementare arată că unele cunoştinţe acumulate de către liceeni au fost puse în practică și în relațiile lor personale: am învățat să nu fim robi ai sentimentelor de dragoste, să fim sinceri cu partenerul; ne învaţă cum să construim o relaţie trainică, de durată, cum să comunicăm, cum trebuie să rezolvăm problemele, nu să le evităm, pentru că evitarea lor duce la ceva grav; aceste lecții ne oferă şansa să ne expunem opiniile. Nu contează dacă e corect sau nu, important este să spunem ceea ce credem şi apoi să comparăm opinia noastră cu a celorlalţi. Orele de clasă au determinat schimbări benefice şi în relaţiile elevilor cu părinţii - discutând subiectele de la ore cu mama, ne-am apropiat. 

Daniela Misail-Nichitin, Directoare Executivă a CI „La Strada”:  „Disciplina este foarte relevantă anume la etapa de gimnaziu, căci răspunde perfect necesităților copiilor de 14-15 ani. Suntem recunoscători pentru că am reușit să găsim în UN Women un donator și un partener fidel dispus să susțină investițiile în educație. Apreciem deschiderea Ministerului Educației Culturii și Cercetării, deoarece, deși curricula școlară este foarte încărcată, le oferă elevilor, profesorilor și părinților posibilitatea să afle mai multe despre metodele de a construi și menține relațiile armonioase, sănătoase în familie, în cadrul disciplinei opționale”.

„Stereotipurile de gen și normele sociale se află la baza perpetuării inegalităților de gen. Rolurile atribuite femeilor și bărbaților, fetelor și băieților în familie și în societate creează relații de putere inegale și conduc la discriminare și violență în bază de gen. Trebuie să lucrăm cu adolescenții, atât fetele, cât și băieții, pentru a contesta stereotipurile existente și pentru a promova norme sociale pozitive, bazate pe egalitate și respect reciproc prin sistemul educațional. Credem cu fermitate că, prin acest parteneriat cu La Strada și lansarea programelor de relații armonioase, facem un pas sigur în această direcție.” – Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova

Disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” este o sursă de informaţii pentru adolescenţi, dar şi o disciplină pentru meditaţie, un laborator în care aceştia dobândesc noi competenţe de comunicare asertivă și de formare a unor relaţii durabile, sănătoase în viitoarele lor familii. Adaptarea cursului „Relații armonioase în familie” pentru casele a VIII-a – IX-a este o continuare a eforturilor „La Strada” de a preveni violența în bază de gen și a reduce violența împotriva femeilor, prin educația tinerilor din toată țara.

 

Telefoane de încredere