Articole

Înapoi
Informativ

Accesul cetățenilor RM la informație și serviciile publice din domeniul prevenirii traficului de ființe umane rămâne în continuare deficitar

Astăzi marcăm Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Cu această ocazie, Centrul Internațional „La Strada" reamintește că felul în care traficul de ființe umane se schimbă impune ajustarea urgentă a metodelor de prevenire și combatere a fenomenului din partea autorităţilor statului, societății civile și din partea cadrului legal.

În aceste momente, suntem în plină desfășurare a fazei a doua a campaniei de informare a cetățenilor Republicii Moldova, femei și bărbați, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Scopul campaniei rămâne același – informarea activă și sensibilizarea concetățenilor noștri în sensul prevenirii traficului de ființe umane și exploatării prin muncă peste hotarele țării.

Cetățenii RM duc lipsă de informație calitativă despre procedurile legale de migrare în scop de muncă, dar dezinformarea moldovenilor este acutizată și de alți factori. Printre aceștia se numără disfuncționalitatea mecanismelor statului de facilitare a accesului cetăţeanului nostru la pieţele muncii peste hotare, în condiţii echitabile şi sigure, precum și o varietate foarte mare de tehnici de manipulare la care recurg companiile intermediare de angajare.

Accesul cetățenilor RM la serviciile publice relevante (Camera de Licențiere, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția de Servicii Publice, Centrul de apel al MAEIE etc.) rămâne în continuare deficitar și nu satisface nevoile de informare ale cetățenilor.

Secialiștii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 reamintesc despre faptul că, înainte de a pleca să lucreze peste hotare, orice cetățean ar trebui să facă un scurt „test”, pentru a se convinge că a luat toate măsurile de siguranță.

Iată lista întrebărilor sugerate:

  • Ai verificat oferta de lucru?
  • Știi exact unde și pentru cine vei lucra?
  • Ai un contract de lucru, semnat între tine și angajatorul tău din țara-gazdă?
  • Ai viză de muncă pentru țara în care urmează să lucrezi?
  • Știi adresa la care vei locui și un număr de telefon la care poți fi găsit(ă)?
  • Ai lăsat acasă câteva copii ale actelor tale de identitate?
  • Știi numărul de telefon al ambasadei Republicii Moldova în țara-gazdă?
  • Cunoști limba țării-gazdă?
  • Știi unde trebuie să te înregistrezi ca lucrător migrant în țara-gazdă?
  • Știi unde trebuie să ceri ajutor în caz de pericol?

Răspunsul negativ la una sau mai multe întrebări din această listă ar putea fi un semn că persoana riscă să fie înșelată sau exploatată prin muncă. Reamintim că apelurile la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 sunt gratuite, anonime și confidențiale. Consultația online a specialistului anti-trafic poate fi accesată pe platforma informațională migratiesigura.md.

În perioada săptămânii anti-trafic, specialiștii „La Strada” desfășoară seminare și lecții în diverse instituții de învățământ din țară, participă la evenimente publice de informare și sensibilizare a cetățenilor, fac instruiri și schimburi de experineță cu specialiștii din domeniul anti-trafic. Zeci de mii de materiale informative vor fi distribuite pe parcursul lunii octombrie la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, la ieșirea din țară.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

Telefoane de încredere