Articole

Înapoi
Informativ

Un grup de tineri i-a adresat întrebări șefului IGP privind siguranţa pe Internet

În contextul Zilei Siguranţei pe Internet, un grup de tineri instruiţi pentru a le vorbi semenilor despre siguranţa online, a fost în vizită la șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari. Tinerii, voluntari în cadrul Centrului Internațional ”La Strada”, au întrebat oamenii legii despre cazurile de abuz online din Moldova, despre tendințele în domeniul, despre cum ne putem proteja online, dar și cum funcționarul, în calitate de părinte, își protejează copiii pe Internet.

Potrivit șefului poliției, Alexandru Pînzari, instituția pe care o conduce are o atitudine deosebită față de infracțiunile comise asupra copiilor, iar cele din domeniul online nu sunt o excepție. Funcționarul susține că a discutat în repetate rânduri cu propriii copii despre regulile de siguranță pe Internet.

La întrevedere a participat și reprezentantul Centrului de Combatere a Crimelor Informaționale (CCCI). La rândul lui, reprezentantul CCCI le-a oferit tinerilor mai multe informații utile despre cum funcționează o raportare și de ce este important nu doar să raportam un caz de abuz dar și să salvăm dovezile infracțiunilor.

Gazdele le-au mai povestit tinerilor, 12 la număr, despre cele mai răsunătoare cazuri de abuz asupra copiilor pe Internet: infracțiuni cu caracter sexual, șantaj, escrocherii. Atât vizitatorii cât și reprezentanții statului au convenit asupra faptului că domeniul este unul sensibil și totodată foarte important având în vedere că două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani accesează zilnic Internetul, iar prevenirea prin informare și educare trebuie să aibă întâietate în eforturile în domeniu.

La discuții a participat și președinta Centrului Internațional ”La Strada”, Ana Revenco. Tinerii le-au înmânat factorilor de decizie câte un set de materiale informaționale care conțin sfaturi practice și reguli ”de aur” în utilizarea inteligentă a Internetului și mai ales a rețelelor sociale.

Tinerii care au fost în vizită la MAI sunt a unsprezecea generaţie de voluntari în cadrul Programului “De la Egal la Egal” al Centrului Internaţional “La Strada”. Aceştia au fost instruiţi privind siguranţa online, astfel că în continuare ei vor fi cei care vor veni în faţa altor adolescenţi în instituţiile de învăţământ din ţară, pentru a le vorbi despre cum pot fi în siguranţă  online, dar şi despre cum pot raporta un abuz pe www.siguronline.md.

Telefoane de încredere