Articole

Înapoi
Activitate

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete și Serviciul 112 își unesc eforturile pentru cauza femeilor care trec prin violență

La Strada Moldova și Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 au semnat astăzi, 27 noiembrie, un acord de colaborare menit să fortifice eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acordată victimelor violenței în familie.

Dacă pentru un serviciu telefonic de urgență, profesionalismul și excelența se măsoară în viteza preluării apelului și acuratețea datelor transmise către echipele de intervenție urgentă, pentru consilierele de la Telefonul de Încredere calitatea se măsoară, de cele mai multe ori, în puterea de a ține pauza și a asculta activ.

Am ajuns foarte repede la un acord de colaborare cu conducerea serviciului 112. Ne unește o cauza comună, ideea de a oferi ajutor persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate sau de criză. Suntem încrezători că exemplul nostru va inspira și va motiva alte servicii de asistență telefonică urgentă din regiune să coopereze, să devină mai deschise, mai flexibile, iar operatorii și consilierii mai bine pregătiți să răspundă nevoilor victimelor violenței în familie, a declarat Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei al Centrului Internațional „La Strada Moldova”, în cadrul conferinței de presă care a precedat semnarea acordului.

Liviu OBOROC, Directorul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, a menționat: Obiectivul Sistemului informaţional automatizat al Serviciului 112 constă în asigurarea asistenței imediate a serviciului de urgenţă potrivit evenimentului raportat de cetățean. În condițiile în care fenomenul violenței cunoaște o amploare semnificativă, mai ales acum, pe timp de pandemie, unde propria casă a devenit un loc periculos pentru femei și copii, iar statisticile îngrijorătoare ne spun că tot mai multe persoane afectate de acte de violență apelează numărul unic de urgență 112, prioritatea noastră este să alertăm serviciile specializate de urgență. Iar o acțiune ulterioară reprezintă sprijinul oferit de serviciul Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008. Avem toată încrederea că acest acord reprezintă un prim pas în prevenirea și diminuarea violenței în familie și violenței asupra femeilor.

 

 

 

Colaborarea dintre instituții presupune eforturi comune pentru a reduce nivelul de toleranță față de violența în bază de gen, inclusiv violența în familie şi violența sexuală, și prevenirea victimizării repetate a beneficiarilor. La modul practic, aceasta înseamnă că, pe de o parte, Serviciul 112 va redirecționa toate apelurile beneficiarelor, victime ale violenței în familie, către Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, în cazurile în care beneficiara refuză intervenția poliției sau se află în situație de criză şi are nevoie de suport emoțional şi consiliere psihologică. Redirecționarea se va face și atunci când beneficiarele și beneficiarii vor avea nevoie de informare despre drepturile lor şi despre serviciile disponibile pentru victimele infracțiunilor.

La rândul lor, specialiștii La Strada Moldova vor oferi suport partenerilor prin activități de instruire și formare continuă a operatorilor serviciului 112 în domeniul combaterii violenței în familie și violenței sexuale. Primele instruiri vor începe în scurt timp, la începutul lunii decembrie.

La conferință au fost prezentate și date relevante din activitatea echipei Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008, care a împlinit 10 ani de activitate. Cu această ocazie, serviciul a lansat și o publicație jubiliară scrisă în stilul unui jurnal.

Cifrele pe care le-am înregistrat nu sunt atât despre faptul cât de mare și la vedere sau, dimpotrivă, cât de mic și ascuns este fenomenul violenței. Cifrele sunt despre toate momentele dramatice în care cineva – o femeie – a avut curajul să întindă o mână după ajutor, adică să pună mâna pe telefon și să mărturisească. Iar noi, ca răspuns, să-i întindem mâinile noastre și s-o ajutăm, spune Liliana Istrate-Burciu, manageră a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete.

Jurnalul integral „Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete. 10 ani de încredere. 10 ani de ajutor” poate fi accesat pe acest link: https://cutt.ly/4hs82dO

sau aici: https://cutt.ly/zhdPFte

Telefoane de încredere