Articole

Înapoi
Activitate

NU există scuze pentru viol: angajatele CI La Strada îmbracă blugi în semn de solidaritate și devin vocile unor femei abuzate sexual

În preajma zilei dedicate promovării toleranței zero față de violența sexuală asupra femeilor și fetelor, angajatele CI La Strada devin, pentru o zi, vocile unor femei care au trăit experiența unui abuz sexual.

Au ales să spună NU există scuze pentru viol în formatul unei sesiuni fotografice tematice, ca și anul trecut. De data aceasta însă fiecare dintre participantele la ședința foto și-a asumat conștient istoria reală a unei beneficiare a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 (deși numele acestor femei au fost schimbate din motive de confidențialitate). „Acesta este felul nostru de a le spune fetelor și femeilor care au trecut print-un viol că nu sunt singure, că pot să aibă încredere în sprijinul nostru și că vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca vocea lor să fie auzită, iar drepturile – respectate”, a spus Daniela MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei, La Strada.

Totodată, în acest an, în contextul campaniei Denim Day Moldova, ne propunem să avem un dialog mai special cu reprezentanții mass-media din țara noastră la subiectul reflectării cazurilor de abuz sexual în presă. „Încercăm să identificăm și să sprijinim o comunitate a jurnaliștilor interesați să susțină cauza victimelor abuzurilor sexuale prin ceea ce știu ei să facă mai bine – jurnalism de calitate”, a mai spus Daniela MISAIL-NICHITIN.

Rolul pe care-l au conținuturile media asupra societății este enorm, iar uneori decisiv. Felul în care un caz de viol este abordat de presă, tonalitatea unui reportaj sau titlul unei știri sunt mai mult decât decizii singulare ale jurnalistului.

Îndemnăm reprezentanții mass-media să susțină Denim Day Moldova dând dovadă de solidaritate cu victimele violenței sexuale, prin jurnalism responsabil - astăzi, pe 24 aprilie, și în fiecare zi, când aleg să relateze despre un caz de violență sexuală sau când abordează fenomenul abuzului sexual, în general. Vă încurajăm să găsiți fiecare felul dumneavoastră de a preveni și combate abuzurile împotriva victimelor violenței sexuale, în concordanță cu propriile convingeri și valori și ținând cont de normele deontologice.

Îndemnăm comunitatea profesioniștilor, societatea civilă și fiecare cetățean responsabil să facă ceea ce-i stă în puteri pentru a pune capăt culturii violului în societate. Putem alege să susținem financiar o organizație care oferă asistență și suport victimelor violenței sexuale; putem veni la serviciu, pe 24 aprilie, purtând blugi și încurajându-i pe colegii noștri să facă același lucru, în semn de solidaritate cu victimele abuzului sexual; putem vorbi pe rețelele sociale despre auto-educație, despre ce înseamnă integritate fizică și sexuală, ce este un consimțământ liber exprimat sau putem combate stereotipurile legate de viol prin argumente sănătoase.

Inițiativa Denim Day în Republica Moldova este implementată cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Notă informativă: Istoria „Zilei Blugilor” (Denim Day) a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Telefoane de încredere