Articole

Înapoi
Informativ

Înainte să accepți o ofertă de muncă peste hotare, informează-te!

Centrul Internațional La Strada lansează astăzi o campanie de informare pentru cetățenii Republicii Moldova, femei și bărbați, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Scopul campaniei este susținerea migrației sigure și prevenirea traficului de ființe umane.

Spotul video prin care debutează campania vine cu un mesaj simplu, dar esențial pentru evitarea riscului de exploatare prin muncă a cetățenilor moldoveni. Necesitatea acestei campanii derivă din mai multe schimbări sociale, economice și culturale, care se manifestă la nivel național, dar și din felul în care a evoluat însuși fenomenul traficului de ființe umane în lume.

Pentru Republica Moldova, cel puțin în ultimii cinci ani, se conturează o formă specifică a traficului de persoane - exploatarea prin muncă a cetățenilor noștri. Datele statistice ale Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic, pentru anul 2018, conturează tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește nivelul de informare și de vigilență al cetățenilor RM aflați în căutare unei surse de venit peste hotare.

  • Internetul(site-urile specializate și rețelele sociale) se menține stabil în topul surselor de căutare a unui job peste hotare (78% dintre apelanții LFA).
  • Trei din patru apelanți ai Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic sunt gata să accepte o ofertă de angajare de la o agenție sau o companie intermediară;
  • Practic, fiecare al cincilea apelant e pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută (19%) (mai multe detalii – aici)

Tot mai alarmante devin convingerile eronate ale cetățenilor noștri, formate acum câțiva ani, odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Un număr mare de migranți, mai ales după interacțiunea lor cu companiile private de angajare în câmpul muncii, sunt siguri de faptul că liberalizarea regimului de vize le garantează dreptul la muncă pe teritoriul statelor Uniunii Europene în baza pașaportului biometric exclusiv, fără viză de muncă sau alte acte suplimentare. Și numărul acestor cetățeni continuă să crească constant.

Ana REVENCO, Directoarea Executivă a CI „La Strada”a explicat: „Nu trebuie să lăsăm disperarea să fie ochelarii prin care alegem o ofertă de muncă atât de necesară pentru noi și familia noastră. Știm că lipsa informației de calitate adaugă mult la această stare de disperare. Oamenii nu știu în ce constă procesul de angajare legală la muncă, chiar dacă vor și li se promit anume oferte „legale și foarte avantajoase” aproape la fiecare colț. Concetățenii noștri nu pun întrebări, nu cunosc care sunt dedesubturile acestui proces și ajung, din nefericire, să fie înșelați de tot mai multe persoane rău intenționate, de la escroci la traficanți de persoane”.

Ca și mai înainte, în situațiile în care o persoană a fost exploatată prin muncă, anume membrii familiei, rudele și cunoscuții sunt cei care încurajează victimele să apeleze după ajutor sau o fac din numele lor. Spotul lansat astăzi de La Strada se adresează și cercului de încredere al acestor persoane. Înainte să plece la drum, în căutarea unui loc de muncă mai bun pentru concetățenii noștri și familiile lor, e necesar să le amintim cât de important este să se informeze, să se documenteze pentru a evita riscurile de a fi înșelați de persoanele rău intenționate.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului ”Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

 

Telefoane de încredere