Articole

Înapoi
Informativ

„Ce-i mărunțel nici nu-i important…” - citește cu atenție contractul de angajare la muncă peste hotare

Centrul Internațional „La Strada” revine cu faza a doua a campaniei de informare pentru cetățenii Republicii Moldova, femei și bărbați, aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare.

Inspirat din apelurile acumulate de Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic (LFA) în primăvara acestui an, spotul video pe care îl lansăm astăzi vine să scoată în vileag principalele greșeli pe care le comit concetățenii noștri, care ajung victime ale agenților intermediari de rea credință.

Fără să-i judecăm sau să-i învinuim, vrem ca, prin acest spot, să le rămână în memorie cel puțin un lucru: fiecare cuvânt dintr-un acord pe care-l semnează, fie el scris cu litere mărunte sau mășcate, contează. În disperarea lor, moldoveniisemnează un contract de muncă în grabă și își asumă angajamente fără ca să le citească și să intre în esență. Atât echipa Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, cât și poliția și alte autorități au înregistrat sute de cazuri în care persoanele au trebuit să întoarcă sume considerabile firmei intermediare, și-au pus casa și gospodăria în gaj, au întors datorii despre care nici nu au știu că le au. Acest lucru s-a întâmplat, întâi de toate, din cauza lacunelor serioase pe care le înregistrează statul Republica Moldova la capitolul reglementarea cadrului legal de activitate a agențiilor intermediare. Dar nici spiritul de vigilență al fiecăruia dintre noi nu trebuie neglijat. În orice situație confuză, pentru a evita riscurile unei angajări ilegale peste hotare și consecințele care ar putea urma, puteți suna la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777.  

Urmare a primei etape a campaniei (martie-iunie 2019), într-un raport calitativ al apelurilor la Linia Fierbinte, am descris în amănunt riscurile pe care și le asumă cetățeanul moldovean în momentul în care hotărăște să emigreze ilegal, raționamentele care stau la baza deciziei sale, dar și metodele de manipulare la care recurg agenții intermediari de angajare în câmpul muncii peste hotarele țării. Versiunea integrală a raportului „Migrația cetățenilor Republicii Moldova în scop de muncă: riscurile asociate traficului de ființe umane și muncii forțate. Concluzii și observații post-campanie națională de informare” poate fi accesat aici. De curând, a fost publicată și versiunea engleză a raportului.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

Telefoane de încredere